11/03/2009

noiembrie

A venit si noiembrie... Incet? Repede? Nu stiu. De-o vreme parca timpul trece mai repede decat odinioara. Se zbuciuma, e nehotarat. Nu mai permite trairea bucuriei celor patru anotimpuri pline. Azi e iarna, maine primavara ori de-a dreptul vara... Cand, de fapt, privind in calendar, vedem ca-i doar septembrie-octombrie.
Ceva din zilele astea mi-a amintit de copilarie. Acasa, la Marea mea draga! Sa fie vremea umeda si rece? Sa fie norii cenusii, risipiti pe cer, ce fac loc spre seara apusului de soare dulce si auriu care te face sa speri ca poate maine... ?
Sa fie vantul inghetat ce sufla cu putere, muscand ascutit din pielea inrosita de ger a obrazului? Poate... cate putin din toate astea.
Mi-am amintit de copilarie. Cand mergeam la scoala nu pentru ca "o sa-mi foloseasca in viitor", ci pentru ca-mi placea in fiecare zi. Mi-am amintit cum m-am suparat si am plans intr-o dimineata, pentru ca tata mi-a zis sa raman acasa, afara ningand viscolit. Mi-am amintit ca citeam, dormeam sau ma jucam, atunci cand imi venea s-o fac. Fara grija dictarilor sau a extemporalelor de-a doua zi, fara planuri de viitor, fara asteptari ca ceea ce fac sa duca undeva... Pur si simplu!
Cu nostalgia asta in suflet si privind cu drag la catelandrii ce dorm linistiti, cu burticile in sus, tresarind din cand in cand impunsi de coltul vreunui vis, mi-a venit sa bucataresc niste biscuiti. Noiembrie cu aroma de unt si nuca...
Ce-am folosit : 250 g faina, 150 g unt moale, o lingurita de praf de copt, 2 galbenusuri (eu am pus un ou intreg), un praf de sare, 2 linguri de zahar vanilat (de la Irina am invatat sa aromatizez zaharul in borcan cu 2 pastai de vanilie), 3 linguri cu varf de zahar si 2 linguri de miere. Fara graba, am framantat aluatul. Si pentru ca aveam la indemana un pumn generos de nuca macinata (ramasa de la un sos de paste facut zilele trecute), am impartit aluatul in doua si intr-una din bucati am incorporat si nuca. L-am pus la rece 30 de minute. L-am scos, l-am intins in foaie subtire de 3 mm, apoi m-am jucat putin, modeland si taind aluatul in mici stelute.

In timpul asta, cuptorul incalzea bucataria si visele canine :), pregatindu-se sa primeasca spre copt biscuitii. Nu prea tare, cam pe 180 de grade. Am uns stelutele cu ou batut, am presarat zahar brun pe deasupra si am copt fiecare tava in jur de 10-12 minute. Cu grija, ca se ard repede.

I-am mancat noaptea, in pauzele de hranit micutii. I-am savurat mai pe-ndelete dimineata, la cafea, in timp ce cateva raze de soare imi incalzeau prin geam, obrazul si mainile. O clipa de tihna binevenita!

14 comentarii:

  1. Iti faci timp pentru toti. si pentru toate, Ruxi!
    Despre timpul care fuge..fuge rau. imi spunea cineva ca ar fi o explicatie stiintifica. Are legatura tot cu incalzirea globala.
    Altcineva vorbea de un raport intre varsta fiecaruia si perceptia scurgerii timpului.
    Eu il simt fugind.
    Ani intregi , comentand diverse poezii , vorbeam cu elevii mei despre scurgerea ireversibila a timpului. O adevarata voluptate. Acum chiar ii simt goana asta nebuna. Uneori ma intrsteaza..Apoi iau lucrurile asa cum sunt.
    Aici ninge- ca-ntr-un basm.

    O zi frumoasa!

    RăspundețiȘtergere
  2. Imi vin multe in cap acum sa spun despre curgerea timpului. Si mai imi vine sa le zic la toate: "prostii"!
    Hai sa ne bucuram de ninsoarea ca-n povesti! Tu direct, eu prin intermediul tau. :)

    Numai bine, Gina!

    RăspundețiȘtergere
  3. Ninsoare????!!! AAAAAA!!! Nu-mi place....Dar de gustibus.....Ce fac Burticile, bine sanatoase? Va transmit pupici si good vibrations!
    S

    RăspundețiȘtergere
  4. Inca n-a inceput sa ninga, dar nici nu cred ca mai este prea mult. Deocamdata bate tare vantul si e foarte frig.
    Burticile sunt sanatoase, grase si ochioase! ;)
    Multumim de gandurile bune Simo, si-ti intoarcem pupicii, cu drag!

    RăspundețiȘtergere
  5. Uite, imi pare bine ca ti-ai mai facut timp si pentru aduceri aminte...

    RăspundețiȘtergere
  6. Irina, multumesc! Si eu ma bucur pentru aducerile aminte. Am avut astfel o zi plina dar linistita, fara incrancenarile obisnuite...

    RăspundețiȘtergere
  7. Salut calduros Burticilor, in acest noiembrie cu vant mushcacios! Ceva update? Ce face Pingu? :)
    S

    RăspundețiȘtergere
  8. Pingu' tocmai a mancat de pranz (sa zicem) si doarme la caldura. Priveste suparat in jur cand e trezit. :-D
    Poze voi face azi si le voi posta dupa-amiaza sau maine. E greu la doua maini numai! :))

    RăspundețiȘtergere
  9. Buna ziua tuturor Burticilor Blanoase si celor care au grija de ele. Asteptam noi poze cu Pingu, Maimutzel & Co. Poti sa le faci poze si cand nu dorm? :) Sau e prea mare viermuiala?
    Pupici,
    S

    RăspundețiȘtergere
  10. Cum a fost saptamana asta pe la voi, mai copii?
    Stiu ca este usor sa intrebi de sanatate. Dar sa si grija de atatea suflete..
    Zi buna, Ruxi!

    RăspundețiȘtergere
  11. Simo, din pacte nu prea pot... Imagineaza-ti ca atunci cand nu dorm, sunt agitati ca un bebe: intorc capul in toate directiile, se smucesc si dau din labe. Si de unsa singura, la pozat e si mai greu. :)
    Mai ai putintica rabdare sa creasca si sa stea mai mult timp treji. Ca acum, cum au terminat de papat, cum au pus capul in piept si sforaie. :))

    RăspundețiȘtergere
  12. Gina, saptamana a fost destul de plina si obositoare. Cred ca am slabit vreo 2 kg cu ritmul lor de dormit-mancat-dormit. Si nu prea as fi avut nevoie! :)
    Ne imbarbatam cu gandul la zilele cand vor lipai singuri lapte si mancarica si nu se vor mai trezi atat de des. Desi mai avem putin de asteptat pana acolo.
    Dar, una peste alta, sunt dulci tare, fiecare cu mofturile si obiceiurile lui. Chiar daca uneori, cu nervii intinsi la maximum, imi mai pierd si rabdarea.. :)
    Zi faina iti doresc si eu!

    RăspundețiȘtergere
  13. Ruxi, buna dimineata!
    Trebuie sa faci cumva. Te inteleg..
    Nu vreau sa te superi- ti-am lasat o leapsa, draguta rau de tot. Si usoara. Daca nu vrei, nu vrei. Da' poate nu-ti displace. Dai o fuga pana la mine, o iei si vezi tu..
    O zi buna , calma si frumoasa!

    RăspundețiȘtergere
  14. Gina, buna... seara! :) Nu ma supar pentru leapsa. Nu-mi plac, pt ca simt ca mie nu mi se potrivesc. Recunosc insa, am vazut/citit cateva interesante si dragute pe bloguri.
    Asta insa mi se pare nostima, asa ca o voi onora cu drag. :)
    Toate cele bune!

    RăspundețiȘtergere