2/02/2010

Iarna se numara racelile

Porcina, aviara sau in varianta “demodata” de sezon, gripa – caci despre ea este vorba - poate oricand sa apara in perioada iernii. Sau o raceala. Iar motivele… pot fi multiple!
Si, la fel ca in cazul altor dezechilibre ce pot surveni la un moment dat in starea noastra de sanatate, unul din cele mai nocive lucruri pe care le putem face, este sa ne indopam. Am intalnit multe persoane care merg pe principiul "atunci cand esti racit forteaza-te sa mananci, chiar daca simti ca nu iti vine, caci organismul are nevoie de resurse ca sa poata lupta cu virusii"!
Oare chiar asa sa fie? Ocupat sa creeze anticorpii necesari acestei "batalii", ultimul lucru de care mai are nevoie organismul este acela de a fi pus la treaba pe un al doilea front, cel al sintetizarii substantelor nutritive din hrana.
Nu sunt eu cea care spune asta, ci a spus-o chiar Hippocrate, parintele medicinei. Si daca este sa fim atenti la ce ne spune corpul nostru cand suntem bolnavi, cred ca putem observa cu usurinta ca modul de alimentatie anterior imbolnavirii nu ne este tocmai la indemana.
Simtim nevoia mai degraba de un ceai, o cana cu lapte cald, o felie de paine prajita sau o supa. Hrana usoara, menita sa sustina corpul si nu sa-l suprasolicite. Iar alimentatiei i se adauga, bineanteles, si medicatia corespunzatoare.
Aceasta ar fi viziunea medicinei traditionale, fie ea alopata sau naturista, in ceea ce priveste boala.
O alta perspectiva, asupra careia poate ca ar merita sa meditam putin fiecare dintre noi, propune ca model de abordare incercarea de a descifra si interpreta simbolistica bolii. Mai clar, in loc sa combatem simptomele prin care boala se manifesta, sa incercam sa ascultam ce anume are ea sa ne spuna despre noi. Sa descifram mesajul care se afla in spatele bolii, sa vedem ce ne impiedica si, in acelasi timp, ce ne constrange ea sa facem.
Acum, revenind la... racelile noastre, va propun o supa de legume cu pasta de busuioc, potrivita atat in perioada "rebela" a gripei sau racelii, cat mai ales in cea de convalescenta.

Avem nevoie de:

- 2 cepe medii, un morcov mai mare, 2 cartofi taiati cubulete mici, o jumatate de legatura de patrunjel tocat marunt, 1 ½ l supa de legume (apa + legume deshidratate) sau pur si simplu apa fiarta, o jumatate de conserva de rosii in suc propriu (sau 2 rosii proaspete decojite), 300 g fasole boabe alba sau rosie (eu am pus din conserva), 150 g fasole verde, o mana de taitei mai grosi, sare dupa gust.

Pentru pasta de busuioc: 3 catei de usturoi, o mana de busuioc tocat marunt, 3 linguri de parmezan ras si 2 de linguri ulei de masline.

Preparare: Ceapa se toaca marunt si se caleste in 2 linguri de ulei de masline, la foc mic, pana se inmoaie si devine sticloasa. Se adauga morcovul taiat marunt, trei sferturi din rosiile tocate, cartofii, patrunjelul si supa/apa. Se lasa sa fiarba aproximativ ¾ de ora. Apoi se adauga fasolea boabe, fasolea verde si taiteii si se mai lasa pe foc inca 10-15 minute, pana cand taiteii sunt fierti. Intre timp, se prepara pasta de bucuioc: usturoiul se piseaza bine si se amesteca cu uleiul, busuiocul tocat si parmezanul. Sau, mai simplu, usturoiul se poate amesteca cu o lingurita generoasa de sos pesto. Iese la fel de bun! Pasta obtinuta se amesteca cu 3-4 linguri de supa si se toarna in oala peste restul. Apoi se opreste focul si se presara pe deasupra restul de rosii tocate. Se potriveste de sare dupa gust.

Pofta buna si o iarna fara raceli!

11 comentarii:

  1. Draga Ruxi, sa zic intr-un ceas bun, m-a ferit gripa.
    Sau eu m-am ferit de ea. Cum am stiut. In celelalte ierni , am facut vaccinul. De data asta am refuzat. Si , pana acum, as zice ca nu este chiar rau.
    Acum despre supita sa vorbim. Dupa cum arata, este tare buna. Dar am si eu, ca tot omul , o intrebare- nu vrei tu sa dai si niste retete mai simple? Prea este sofisticata..Nu ca as avea ceva de obiectat, tu faci cum stii. Ma gandeam la mine- am pregatit atatea ciorbe, supe si alte cate la viata mea, ca parca as vrea ceva simplu de tot. Adica, ma duc in bucatarie, ma uit , vad ce am si , repede, intr=o juma' de ora, sa fie gata totul.
    Sa nu te superi. Am zis si eu..

    O zi frumoasa!
    Si pofta buna!

    RăspundețiȘtergere
  2. Gina, eu nu sunt fan supe si ciorbe. Mai ales de cand nu mai folosesc deloc delikat in mancare. Si pentru ca le gatesc destul de rar, atunci cand o fac cumpar exact ceea ce vreau sa pun in ele, nu prea ma bazez pe ceea ce am disponibil prin camara si frigider.
    Iar supa asta este extrem de gustoasa. Si deloc sofisticata, avand in vedere ca poate fi modificata, in functie de gustul si disponibilitatile fiecaruia.
    Ceea ce-o face nemaipomenita si e musai sa fie pastrate, sunt usturoiul si busuiocul. La parmezan/sos pesto se poate renunta fara regrete. Busuiocul eu il am plantat in ghiveci, dar se poate pune si din cel uscat.
    Daca vei avea curiozitatea s-o incerci o data, nu cred ca o sa-ti para rau!
    O zi frumoasa si sanatate multa si de-acum inainte!

    RăspundețiȘtergere
  3. Stiu ca vorbesti in cunostiinta de cauza asa ca ma gandesc sa o incerc si eu!
    Mai am busuioc in ghiveci!

    RăspundețiȘtergere
  4. Irina, cred ca o sa-ti placa! Gustul este poate neobisnuit pentru o supa, dar spun asta intr-un sens bun. Plus ca-i si foarte consistenta. As spune chiar ca-i supa mea preferata, din tot ce am incercat de ceva vreme incoace.
    Abia astept sa-mi spui cum ti-a iesit!!

    RăspundețiȘtergere
  5. Este delicioasa cred supa aceea. :(de unde sa iau eu busuioc? Habar nu am cum se zice pe arabeste :((((. Insa am sa ma documentez :). Ce as putea pune in loc de busuioc?

    RăspundețiȘtergere
  6. Denisa, nu stiu ce sa zic... daca nu gasesti busuioc, de sos pesto nu mai intreb! :-D
    Am incercat sa caut un corespondent dpdv al gustului, dar nu stiu ce altceva sa-ti recomand. As indrazni sa zic oregano, insa stii vorba aceea "seamana dar nu rasare"... Si nici pe asta nu stiu daca il gasesti. Eu busuicul il am in ghiveci, plantat din seminte (la fel si oregano, coriandru si leustean). Daca Marocul ar fi mai aproape, ti-s trimite un ghiveci!

    Cred insa ca poti face supa si fara, eventual mai adaugi niste patrunjel proaspat in loc.

    RăspundețiȘtergere
  7. aaa, uite ce-am gasit intr-un dictionar roman-arab:
    busuioc = ريحان
    poate ca te ajuta Rachid sa-l identifici. sper ca nu am scris vreo prostie!! :-))

    RăspundețiȘtergere
  8. :))))))))))))))
    Esti super tare...da, am sa ii arat lui rachid, si sper sa ma ajute...si data viitoare cand am sa vij in tara, fac rezerve de seminte vrute si nevrute sa le plantez...

    Nu ai scris prostie..de citeste rihan si chiar este busuioc...zice Rachid ca incearca sa gaseasca. :)

    Mersi!

    RăspundețiȘtergere
  9. He, heee! Ma bucur ca exact despre busuioc era vorba.
    Cand voi ajunge prima data in Maroc, voi sti deja un prim cuvant in araba! ;-)
    Cat priveste semintele, cred ca cel mai sigur este sa-ti iei ce iti pofteste inima cand vii in tara, ori sa cauti direct in Maroc. Imposibil sa nu gasesti si seminte, daca vei gasi plantele ca atare!
    Pe posta, din pacate, nu pot fi trimise: semintele de plante, legume si fructe erau printre primele trecute pe lista cu ceea ce este interzis a fi expediat in plic/pachet catre alte tari.

    RăspundețiȘtergere
  10. Mersi mult de tot :)!

    Da, am sa vad zilele/saptamanile astea ce si cum voi rezolva.

    Te tin la curent :)

    RăspundețiȘtergere
  11. Denisa, cu tot dragul!
    Cum in ultima vreme am tot cautat cuvinte prin dictionare de pe net, ideea unei cautari a "busuiocului" intr-un dictionar roman-arab mi-a venit destul de rapid si, ma bucur ca asfel ti-am putut fi de folos :-)
    Succes la cumparaturi cand vei merge!

    RăspundețiȘtergere