10/07/2010

Orase si gusturi. Watford si prajitura cu lamaie si fructul pasiunii

pentru Irina
Astazi citesc din Watford. O carte-oras pe care am deschis-o prima data acum trei luni. Inca o mai citesc. Are pagini ce nu mi-au placut. Insa odata, demult, mi-am promis sa nu mai sar peste ele. Asa ca le-am citit, pe rand, pana voi ajunge la final. Si voi citi deznodamantul.
Inceputul? Mi-l amintesc acum, ca fiind putin temator. Nu foarte promitator. Un amestec de culoare, oameni si arome, extrem de diferite. Foarte inghesuit. De parca o mana stangace, de pictor incepator, a decis in nehotararea sa, sa puna totul la gramada. Ca apoi, fiecare sa-si aleaga ce-i place…
Strazi inguste si aglomerate, cladiri de caramida rosie aliniate de-a lungul lor, precum soldatii asteptand noi ordine. Multe, cu uniformele ferfenitite si murdare de-atatea lupte cu timpul, ploile, mizeria si nepasarea. In ciuda gandurilor spre care te trimite imaginea lor, ulterior traiesc siguranta strazilor. Si ma bucur.
Dau paginile pe rand si descopar treptat, mici minuni. Prima, imensul parc din centrul orasului – Cassiobury Park. Si, in continuarea lui, ceva din padurea de acasa. Mai animata, dar ca acasa. Privesc cu emotie catre copacii seculari ce strajuiesc aleile – castani, stejari, cedri libanezi, chiar salcii – si oftez cu inima stransa. De ce la noi nu s-a putut?...
Ma indragostesc pe loc de veveritele gri si codate, ce te privesc iscoditor de pe aproape fiecare creanga. Sunt sigura ca daca le-as spune ceva si nu le-ar placea, mi-ar arunca in cap o ghinda. Ma joc, incercand sa le surprind printre frunze, dar le descopar in fata mea, pe carare. N-au pic de teama!
Citesc ca sunt si multe vulpi. Nu le-am zarit inca. Pana acum, au reusit sa ma pacaleasca de fiecare data. Seara de seara, privesc dincolo de ferestre, scrutand adanc intunericul dintre case, doar-doar… Ma visez un fel de “ micul print”, povestind cu vulpea mea rosie si fermecata.
Apoi, intr-o dupa-amiaza de miere aurie, descopar zona rezidentiala a orasului. Case ingrijite, cu gradini mari, superbe, drumuri serpuind curat in panta. Un alt parc, deja acoperit de frunze ruginii, de castan. Liniste, bunastare, asezare…
Grand Union Canal. O alta minune, curgand molcom la vale. Barci, de diferite marimi si culori, sunt ancorate pe maluri. Oameni decisi sa traiasca simplu, locuiesc in ele. Unii cu adevarat simplu si curat, altii ceva mai promiscuu. Fiecare, in felul sau, se impotriveste unei ordini sociale ce nu i se potriveste. Ii privesc pe rand. Pe unii ii admir, pe altii simt ca-i invidiez… si trec mai departe.
Cu doua pungi de paine, incerc fara succes, sa hranesc pasaretul ce se apropie precum torpilele de mal, odata ce te-ai oprit in loc. Lebede, rate, gaste, cormorani si alte pasari, necunoscute mie. Toate frumoase, miscandu-se gratios, intr-un dans comun. Respir mirosul familiar de balta, usor sarat si umed. Amintirile se amesteca sub frunte, ochii se umezesc… Ce pagina dulce!
Cum spuneam la inceput, e o carte din care inca mai citesc. Nu stiu incotro ma va duce firul povestii, catre ce locuri si arome... Momentan are gust de lamaie, completat la fel de exotic precum diversitatea oamenilor pe care-i intalnesc in jur, de fructul pasiunii si cocos. Reteta o las pentru maine.
Acum, mai pun doar cateva pagini… Noapte buna!

11 comentarii:

  1. Ruxi,

    Simt copilul din tine, care ” cucerește , pas cu pas, o lume necunoscută.
    Înțeleg , atât cât poate înțelege sufletul meu de mamă, cum îți este.
    Am încredere că vei cunoaște, cât de curând, frumusețea pe care o meriți. Și bunătatea.
    Te îmbrățișez, cu drag!

    RăspundețiȘtergere
  2. Gina, iti multumesc mult si iti intorc imbratisarea!
    Ce pot sa zic? Incerc sa iau fiecare zi asa cum vine, desi nu reusesc de fiecare data... Si ca sa nu zic "poate", spun "cred" ca va fi si mai bine!

    Cat priveste cararile, in momentul de fata, ele reprezinta elementul ce simt sa ma umple cel mai mult de bucurie.
    O seara frumoasa!

    RăspundețiȘtergere
  3. Ruxi,

    Nu știu ce copaci sunt în pădurea ta.N-aș vrea să greșesc spunând ce cred.
    Îmi place să- văd, e ca și cum i-aș mîngîia.
    Iubesc pădurea, de multă vreme. La ănceput, era zăvoiul din lunca Argeșului, plin primăvara de toporași. Mergeam cu bunicul- era pădurar, mă așeza pe o buturugă , eu ascultam totul- păsări, susurul apei, mă bucuram de tot.
    Într-o seară de iarnă, am dormit cu bunica. Altă bunică. Citeam” Serile în cătunul de lângă DiKanka( nu știu dacă am scris corect). Era acolo o povestire, a cărei acțiune se petrecea într-o superbă noapte , într=o pădure de mesteceni.
    Nu cred că o să văd vreodată, noaptea o pădure. O am undeva, în gând, în suflet, nu știu..
    O zi frumoasă îți doresc!

    RăspundețiȘtergere
  4. Draga Gina,
    Tot ce imi vine sa spun acum este ca ai o fost o norocoasa! Pentru bunicul padurar, pentru bunica ce-ti citea povesti petrecute in padure, la lumina razelor lunii. Pentru o copilarie frumoasa.
    Eu am vazut o padure noaptea. Demult, copil fiind, cand vremurile si curiozitatea copilului de atunci faceau ca lumea sa fie (ori sa para) una sigura...
    Privind la ce se intampla in jur, nu stiu cati dintre copiii nostri vor mai avea norocul sa vada cu ochii lor o padure adevarata. Incerc sa ma mentin increzatoare ca ne vom trezi, macar in ceasul al 12 lea!..

    O zi senina si calda!

    RăspundețiȘtergere
  5. Ruxi,
    Scuze pentru”â””, îl scriu mai mereu greșit,adică în loc de ”î”.


    Nu-mi citea bunica. Eu citeam, ea torcea.

    RăspundețiȘtergere
  6. Bunica torcea, iar tu citeai... Si mai frumoasa povestea, in felul asta!!
    Cat priveste greseala de scriere, nu-i nici o problema. Mi-am dat seama ca despre asta este vorba. Mesajul ramane cel mai important! :)

    RăspundețiȘtergere
  7. De unde-ai stiut c-o sa ma uit la ele seara? ;) Nate buna, spuse z...

    RăspundețiȘtergere
  8. Zibe, cum spune englezul, "lucky guess". In traducere libera, "n-am stiut", dar ma bucur ca ai trecut sa le vezi.
    Va imbratisez cu mult drag, nate buna :)!...

    RăspundețiȘtergere
  9. Inceputul e frumos povestit, sper sa iti placa cartea, sa te pasioneze, sa traiesti impreuna cu ea si...sa nu o mai lasi!
    Multumesc pentru mesaj.

    RăspundețiȘtergere
  10. Irina, ma bucur mult ca ti-a placut inceputul. Promit sa mai povestesc pe parcurs, pe masura ce voi descoperi lucruri frumoase.
    Si eu iti doresc sa te bucuri cat mai mult de capitolul pe care tocmai ai inceput sa-l scrii, sa-ti aduca bucurii si impliniri multe!

    RăspundețiȘtergere