6/02/2011

Inceput de vara...

Desi nu se poate lauda cu vitalitatea si diversitatea bucatariei italiene, nici cu traditia si rafinamentul celei franceze, bucataria britanica poate oferi si surprize placute.
Recunosc, cand vine vorba despre mancare... nu m-a convins deocamdata cu nimic! Insa in ce priveste prajiturile, am descoperit cateva la care am revenit cu placere.
Cred ca unul dintre cele mai cunoscute deserturi in Anglia este tarta Bakewell. N-am intalnit pana acum supermarket, cafenea, restaurant care sa nu-ti ofere fie varianta "originala" - blat de tarta uns cu un strat subtire de gem de zmeura si apoi acoperit cu crema pe baza de migdale macinate (frangipane) - fie o varietate a acesteia. Ghilimelele nu sunt intamplatoare, caci singurele doua magazine ce pretind a comercializa blatul in varianta lui originala, se gasesc in Bakewell, comitatul Derbyshire.
Din toate retetele incercate pana acum insa, cea care mi-a placut cel mai mult am gasit-o pe site-ul Good Food. Poate si pentru ca daca as avea de ales intre o prajitura, un chec, o placinta si o tarta, cea din urma ar fi, de cele mai multe ori, chiar ultima optiune.

Prajitura Bakewell cu zmeura

Ingrediente:
  • 140 g migdale macinate
  • 140 g unt moale
  • 140 g zahar brun
  • 140 g faina care creste singura (daca nu aveti, inlocuiti o lingura de faina cu 1 si 1/2 lingurita de praf de copt + 1/2 lingurita de sare)
  • 2 oua
  • un plic zahar vanilat
  • 250 g zmeura proaspata
  • 2 linguri fulgi de migdale
  • zahar pudra

Preparare:

Preincalziti cuptorul la 180˚C (160 pt. cuptor cu ventilatie) si tapetati cu hartie de copt o tava rotunda cu fundul detasabil. Amestecati faina cu zaharul, migdalele macinate si zaharul vanilat. Separat, bateti ouale cu putina sare, adaugati untul moale si omogenizati. Incorporati apoi ingredientele uscate si amestecati bine.

Varsati in tava jumatate din compozitie si nivelati suprafata cu o lingura. Asezati deasupra zmeura si adaugati peste ea linguri din compozitia ramasa, apoi incercati s-o intindeti pe toata suprafata tavii (cu degetele umede este cel mai simplu). Presarati fulgii de migdale si puneti-o in cuptor pentru 50 de minute.

Se serveste calduta sau rece, cu zahar pudra presarat pe deasupra.

p.s Ca sa nu se inmoaie foarte tare si sa curga pe fundul tavii, zmeura am dat-o inainte prin putina faina. Nu este obligatoriu, insa asa iese mult mai bine.

Pofta buna si o vara frumoasa!

6 comentarii:

  1. Ruxi,
    Părăjitura arată excelent!
    Sunt convinsă că și gustul este extraordinar!
    Vin la Londra la sfârșitul lui august, începutul lui septembrie. Dacă nu ne întâlnim, o să caut la cofetărie !!!
    O seară frumoasă îți doresc!

    RăspundețiȘtergere
  2. Gina, prajitura este chiar buna si racoritoare datorita gustului usor acrisor al zmeurei. E buna si cea din cofetarii, dar acasa parca iese si mai buna! :)
    La sfarsitul lui august, inceputul lui septembrie ar trebui sa fiu aici. Pana atunci, ma pregatesc de un drum spre casa...
    O noapte buna si numai bine!

    RăspundețiȘtergere
  3. Imi place tarta, cu siguranta ca o sa o fac! In plus...e cu zmeura....

    RăspundețiȘtergere
  4. Irina, merita incercata macar o data! Mai ales ca se pregateste extrem de repede - fara mixer si oua/unt batute minute in sir... Ah, ce n-am mentionat este faptul ca se coace si mai bine daca ingredientele sunt la temperatura camerei. :)
    Daca o incerci, sa-mi spui daca ti-a placut!

    RăspundețiȘtergere
  5. Hello.
    Awe inspiring your works...

    Thank you for your love and sincerity.
    Have a good weekend.

    Greetings.
    From Saga, Japan.
    ruma

    RăspundețiȘtergere
  6. Welcome, ruma!

    You are very generous.
    Thank you again for the kind words and for your appreciation! It's an honour coming from you...

    All the best and have a good weekend!

    RăspundețiȘtergere