4/23/2013

O zi frumoasa de primavara...

Cand am decis sa pornesc blogul acesta, am facut-o cu gandul de-a fi unul culinar. Intre timp, am realizat ca oricat de mult mi-ar placea sa gatesc, bucataria nu este neaparat pasiunea mea cea mai mare. Iar blogul s-a transformat treptat in ceea ce este in prezent.
De-a lungul timpului, am postat insa si cateva retete. Nu stiu cat de reusite, dar dupa gustul meu, bune. Asa ca atunci cand am primit din partea Adinei de la Cat's kitchen invitatia de a participa la provocarea lunii aprilie a proiectului Dulce Romanie, am raspuns fara ezitare 'da'. Pentru ca Adina mi-e draga si pentru ca ingredientele alese de ea - leurda, ciuperci si tarte rustice - se numara printre preferatele mele.
Urmarea? Pai...

 Tarta rustica cu leurda, cartofi si cheddar



Ingrediente:

pt aluat: 200 g faina, 90 g unt rece, sare, un ou, aprox. 20 ml apa foarte rece
- pt umplutura: 2-3 cartofi medii, 150 ml smantana dulce, 2 oua potrivite (eu am pus 3 mai mici), o mana generoasa de leurda, o lingura de marar tocat, sare, piper proaspat rasnit, fulgi de chilli (daca va place mai picant), 100 g cheddar taiat cubulete, muguri de pin sau seminte de floarea soarelui (optional)

Preparare:

Aluatul se pregateste ca aici si se pune la frigider pentru cel putin o ora.
Intre timp, se pregateste umplutura. Se curata cartofii, se spala si se taie felii subtiri. Se pun la fiert in apa cu sare si se fierb 4-5 min din momentul in care incepe apa sa clocoteasca. Se scurg, se trec prin jet de apa rece si se lasa la racit. Intr-un castron, se amesteca smantana cu ouale si se condimenteaza dupa gust. Se adauga mararul si leurda taiata fideluta.

Se scoate aluatul din frigider, se intinde in tava, se inteapa din loc in loc cu furculita si se pune inapoi la rece pentru inca 30 min. Se incalzeste cuptorul la 180°C, se scoate aluatul, se acopera cu hartie de copt si se toarna deasupra boabe de fasole. Se coace 20 de minute. Se scoate tava din cuptor si se indeparteaza hartia cu boabele de fasole. Se aseaza feliile de cartof una langa alta si se toarna deasupra amestecul de leurda. Apoi se presara uniform cuburile de cheddar si semintele/mugurii de pin (daca folositi). Se coace inca 20-25 de minute. Se serveste calduta sau rece, cu salata.

Pofta buna si bucurati-va de primavara!



...in timp ce eu dadeam zor sa termin, sa nu ratez lumina pentru poze (ceea ce tot s-a intamplat, sic!), altii isi faceau somnul de frumusete. J 

12 comentarii:

  1. Cat de mult ma bucur ca ai reusit sa-ti faci timp sa pregatesti ceva ptr provocare !! Tarta sunt sigura ca e delicioasa , dar Norocel e o dragalasa !! Vreau si eu o fetita mustacioasa , dar asta cand ma voi muta la casa !! ;)
    Multumesc ptr tot !!!
    O seara superba iti doresc !!

    RăspundețiȘtergere
  2. Adina, si eu ma bucur si iti multumesc inca o data pentru invitatie! Tarta e buna (dupa gustul meu), mai ales cu o salata si-un pahar de vin alb sec langa.
    Iar despre Norocel, ce sa-ti spun?! E dulce tare mustacioasa, alintata si cam miorlaita in ultima vreme. Si-ar dori sa iasa afara, sa simta si ea bine primavara, sa alerge dupa muste, bondari si altele asemenea. Cine stie, poate in curand... :)

    Te pup, o seara frumoasa iti doresc si eu!

    RăspundețiȘtergere
  3. Am crezut ca nu vad bine cand am vazut poza asta in blogrollul meu. :)))
    Stiam ca ai postat retete. Am citit mai demult fiecare postare a ta. Cel mai mult mi-a placut Marlenka, de care nu auzisem pana atunci. Bineinteles ca trebuia sa aduc vorba de prajituri. :)
    Tarta cred ca e foarte buna, mai ales ca ai pregatit-o cu gandul la Adinus.
    Iar Norocel isi face somnul de frumusete pe buna dreptate. E o pisicuta foarte frumoasa si eleganta. :)
    Ma bucur ca vei fi impreuna cu noi la Dulce Romanie. Asa-i ca are un nume foarte frumos proiectul asta?
    Va trimit ganduri bune tie si Norocelului alintat. Pupic!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Rita, te inteleg perfect cu prajiturile! Eu daca nu am (aproape) mereu dulce facut in casa, intru in sevraj. :)) Ma bucur ca te-am surprins cu tarta, cum ii spuneam si Adinei, dupa gustul meu a iesit buna.
      Chiar mi-ai citit toate postarile?!?! Wow, multumesc frumos! Credeam ca numai eu fac din astea! ;)

      Ai dreptate, are un nume frumos proiectul Dulce Romanie. Cred ca ar fi interesant ca el sa fie imbogatit in timp, cu postari despre locuri si oameni frumosi din Romania. Atunci ar fi cu adevarat "dulce", iar tara promovata in totalitate. N-ar fi frumos?!
      Multumim de gandurile bune, ti le intoarcem cu drag. Te pup, o zi senina!

      Ștergere
    2. Ba da, ba da! Ar fi foarte frumos sa includem si alti bloggeri, nu numai pe cei culinari. Sunt atia oameni frumosi care au proiecte importante sau care fac lucruri minunate. Proiectul ar creste foarte frumos. Si-apoi daca am mai include, cu acordul Mihaelei, bineinteles, si postari despre tara, natura, istorie, ar fi cu adevarat un proiect spectaculos.

      Da, ti-am citit toate postarile imediat ce te-am descoperit. M-am simtit foarte bine aici, in casuta ta. Si pe Fereastra cu gutui. :)
      Si in perioada cat ai lipsit, am mai tot intrat sa vad daca nu cumva ai postat totusi ceva. Odata aici, am mai cotrobait putin de fiecare data. :)))
      Pupic! <3

      Ștergere
    3. Rita, si ca "proiect" separat ar merge, zic eu... Citindu-ti comentariul, mi-am amintit de o discutie pe care am avut-o cu Irina (Invat sa gatesc!) pe cand eu locuiam in Anglia. Ziceam ca ar fi asa de frumos sa facem un site/blog pe care sa ne promovam tara, iar fiecare dintre cei care doresc sa posteze un text despre locuri, oameni, traditii etc. din Romania, sa o faca in limba tarii in care se gaseste la momentul respectiv. Nu stiu, mi-ar placea sa tinem mai aproape unii de altii, sa ne sustinem si promovam si noi insine, nu doar sa asteptam idei si proiecte (de cele mai multe pe cat de stupide, pe atat de costisitoare) din partea "alesilor" statului. In fine, e numai o parere ce-ar putea fi dezvoltata frumos, cred.
      Iti multumesc pentru ganduri si tare ma bucur sa aflu ca-ti face placere sa-mi citesti amblele bloguri! Mai ales ca de luna asta am decis ca tot ce inseamna broderie, sa postez exclusiv in 'fereastra cu gutuie'. :)
      O seara frumoasa, cu drag.

      Ștergere
  4. Hello, roxana! This tart is visually appealing especially color-wise and it must be delicious with those ingredients and a hint of love sprinkled in the cooking. I don’t know if we have wild garlic or what is its Japanese name.

    Norocel is already a lady cat! I’m amazed with her graceful pose made by her lithe body.

    Thank you for your constant comments on my blog. I always enjoy reading. Have a nice springtime!

    Yoko

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Hello, Yoko, I'm happy having you here!
      The tart is delicious and unfortunately, not even in Romania you cannot find ransoms (or wild garlic) in every city. For instance, in the south-eastern part of the country where I was born, I never heard of it. But now, having the luck of living so close to the mountains there's plenty of it to the market place this time of the year! Deciduous woodlands seem to be its favorite habitat according to Wikipedia. It also says there that it is native to Europe and Asia, so you may also find it in Japan, only not everywhere around the country.
      To tell you the truth this is the reason I decided not to write the post in English as well. :)

      Yes, Norocel has grown a lot and now that spring is finally here, she yearns to go outside. With some luck in the near future I hope we'll be able to give her freedom to wonder as she likes. For the moment we're still looking...

      I'm always happy to visit you, Yoko. Reading you and enjoying the beauty of your pictures give me a feeling of stability, of free flowing of life I really need to know it's possible, right now. So it is I who thank you.

      My best of wishes to you and your dear ones!

      Ștergere
  5. Hello Roxana!
    Wow, all I can say is it seems delicious! What are the green ones? What appears to be wild garlic as you mentioned above looks likepine nuts. Wine must go with the dish:)

    Here we are almost in full swing of spring.
    I'm happy to see Norochel again! Curling up on the soft cushion comfortably is quite familiar to the way Coo often does. Coo is sometimes out in the garden and playing among flowers.
    Best wishes to you and your dear ones(Norochel as well)!

    RăspundețiȘtergere
  6. Hello, Keiko, it's very good hearing from you!
    I'm happy you liked the tart and I must say it really is good with a glass of wine next to it. :)
    The green thing is the wild garlic (or ramsons, bear's garlic etc.). What you said is resembling pine nuts it really is pine nuts. Wild garlic is very similar with the leaves of lilly of the valley. Almost identical I'd say and that's way it is recommended to be very careful when picking it from the woodlands, because lilly of the valley's leaves are very much poisonous. What differentiate them is the strong smell of garlic ramsons has. Hence its more popular name - wild garlic. :)

    I'm glad you are enjoying full spring by now! Also in here it's very warm, trees are in bloom and forest birds are singing heavenly just outside my windows. Coo is a very lucky boy! Norocel is sometimes sad she cannot go outside to play among the flowers. But she's compensating sitting all day long on the balcony, hunting flies and bumble bees, making funny faces while keeping trace of the birds flying and chirping outside.
    Thank you for stopping by, Keiko, and have happy days ahead!

    RăspundețiȘtergere
  7. Now that you mentioned green ones were garlic ramsons, I know what they are like if I am right:) They are sold as garlic stems or scapes? of flowers. Anyway garlic ramsons, pine nuts and cheese...sound very nutritious!
    Stay healthy, Roxana.

    RăspundețiȘtergere
  8. Keiko, it feels nutritious. Wild garlic is known to be very healthy. Which is perfect after the winter's poorness in vitamins. I couldn't wait for spring to come and see the market place full of greenery and fresh fruits and vegetables!
    You too stay healthy, Keiko. I wish you have the best of the time spent together with your daughter and your newborn grandson!

    RăspundețiȘtergere