9/19/2009

D'ale bucatariei reloaded

Cred ca de cand am mancat prima data lasagna (pe la 15 ani) - din aceea cu sos ragù, facuta dupa o reteta italiana originala - mi-am zis ca va ramane unul din felurile mele preferate de mancare. Si cam asa a si fost. Si, desi sunt cinci ani de-acum de cand nu mai mananc carne, recunosc, uneori ma mai gandesc: "cat de buna era!". Nu cu pofta neaparat, mai mult cu nostalgie, daca se poate spune asa despre ceva de mancare.

Asadar, devenind vegetariana intre timp, am incercat sa gasesc si alte variante "vegetale" de lasagna, iar asta mi se pare cea mai reusita. As spune ca imi place la fel de mult pe cat imi placea odinioara, cea cu carne! Si mi se pare foarte potrivita, acum in prag de toamna, iar daca va lasati imaginatia sa zboare si folositi branzeturile si condimentele preferate, va iesi cred cu atat mai buna, adica exact pe gustul vostru!

Un lucru as mai adauga: e foarte buna simpla, dar sosul de rosii pe care l-am trecut la sfarsitul retetei ii da toata savoarea, parca! La fel si vinul! :)

Si-n final, imi pare rau ca nu pot atasa decat poza asta, e singura si ceva mai veche. Momentan insa, n-am cu ce sa va fac mai multa pofta...

Lasagna cu spanac si feta

Ingrediente:

  • 1 l lapte
  • 65 g unt
  • 65 g faina
  • 70 g parmezan ras
  • 2 frunze de dafin, 2-3 cuisoare, 1/2 lingurita nucsoara
  • 250g braza feta moale la cutie
  • 500 g spanac
  • 2-3 catei de usturoi un cubulet de unt (20g)
  • sare, piper, cimbru uscat
  • 250 g mozzarella sau cascaval (edamer sau gouda) taiata felii subtiri
  • 12 foi lasagna

Preparare:

Intr-o cratita mai inalta se face sosul bechamel: se topeste untul la foc mic, se adauga faina si apoi treptat laptele, amestecand cu telul sa nu faca cocoloase. Dupa ce s-a pus tot laptele, se adauga foile de dafin si cuisoarele si se da focul mai tare pana incepe sa clocoteasca, amestecand sa nu se prinda. Cand incepe sa se ingroase, se mai lasa pe foc 5 minute apoi se stinge focul. Se scot foile de dafin, cuisoarele si se pune nuscoara. Se adauga jumatate din parmezanul ras si se potriveste de sare. Se pune de-o parte si se acopera.

Spanacul oparit (sau dezghetat), scurs bine de apa si taiat marunt se pune intr-o tigaie cu untul, usturoiul pisat, cimbrul si piperul si se lasa 5-10 minute sa se patrunda de arome. Se ia de pe foc si se amesteca cu branza feta pana se obtine o compozitie omogena.

Intr-o tava dreptunghiulara unsa cu unt, se pune un strat de spanac, unul de sos bechamel, cateva felii de mozzarella/cascaval si un rand de lasagne. Se acopera iar cu un strat de spanac, unul de sos bechamel si mozzarella, si in continuare la fel, pana la terminarea ingredientelor. Peste ultimul strat de lasagne se pune numai sos bechamel si se presara mozzarella felii si restul de parmezan ras.

Se coace la 180 de grade timp de 45 de minute.

Se serveste simpla sau cu sos de rosii (2 rosii curatate de coaja si de seminte se amesteca in blender cu 2 catei de usturoi tocati, 4 linguri de ulei de masline, cate o lingurita de cimbru si busuioc uscat, sare si piper), alaturi de un pahar de vin.

Pofta buna!

2 comentarii:

  1. Buna dimineata, Rux!
    Retzeta , dupa cum arata poza, este grozava! Nu shtiu daca ma incumet ..eu nu pregatesc mancaruri atat de sofisticate..sa fie gata, in cat mai putzin timp cu putintza. Asha vreau!
    Am pregatit ceva. Daca am timp, mai spre seara, pun retzeta.
    O zi frumoasa!

    RăspundețiȘtergere
  2. Gina, buna dimineata! Dupa cum am si scris, dintre cele cateva variante vegetale incercate, lasagna asta mi s-a parut cea mai buna. Iar efortul merita, daca o mananci cu cineva drag. :-)
    Nu-i neaparat sofisticata, dar dureaza ceva mai mult decat alte retete mai simple, e adevarat.

    O zi frumoasa si tie, si pofta mare la galustele cu prune (daca ti-au mai ramas)! ;-)

    RăspundețiȘtergere