7/20/2009

Pilula de pesimism

Azi dimineata pe la 7.30, am auzit la Europa FM, despre o noua campanie ce se desfasoara in cadrul uneia mai ample, numite "De partea ta" (lansata cu ceva timp in urma), si anume: "Te ajutam sa scapi de gunoiul din masina".
Ce inseamna asta?

Pe scurt, in cateva intersectii din Bucuresti, echipele de la Europa FM "inarmate" cu cate un cos de gunoi in spate, ajuta la colectarea gunoiului acumulat in masinile celor din trafic. In schimbul gunoiului, conducatorul auto primeste un odorizant de masina gratuit...
Ideea in sine este interesanta si cred eu ca ar putea si sa dea rezultate daca aceasta campanie s-ar desfasura intr-un alt loc si pe o alta populatie. Sau, poate ca daca am vorbi despre un alt loc si o alta populatie, nu ar mai fi necesara... Hmm!
Una peste alta insa, initiativa este laudabila. Alaturi de alte cateva pe care le-au mai avut de-a lungul timpului. Macar cineva incearca sa faca ceva, sa atraga atentia oamenilor din Bucuresti asupra problemelor legate de mediul (infect, dupa mine) in care traiesc: gunoaie, praf, poluare, galagie... si, eventual, sa-i sensibilizeze in a lua o atitudine fata de asta, in sensul adoptarii unui comportament civilizat si responsabil fata de ei insisi si fata de cei de care se lovesc (mai mult sau mai putin voluntar) in fiecare zi, de cand ies pe usa si pana se reintorc acasa.
Am insa mari indoieli ca ceva se va schimba in sens pozitiv. De ce? Pentru ca a incerca sa inveti pe cineva pentru care curatenia si aerul curat nu reprezinta valori in sine, ca-i bine sa fie curat si sa pastreze curatenia (macar din respect pentru munca depusa de catre cei ce sunt platiti sa faca asta), este un demers sortit esecului din start. Mai ales daca metoda de invatare se bazeaza pe recompense.
Si da, stiu ca astfel de metode sunt mult mai eficiente decat cele punitive, insa aici nu vorbim despre copii. Vorbim despre adulti care fie sunt "prea grabiti", fie "nu au timp", fie se considera pur si simplu mai presus de banalul gest de a-si strange gunoiul propriu si de a-l duce la cos. Si mai exista si o alta categorie - nesimtitii - care considera ca daca tot exista oameni angajati sa mature strada, macar sa aiba ce strange. Altfel, si-ar mai merita ei oare banii la sfarsit de luna?!... Nu conteaza ca printre gunoaiele alea si ei, si copiii lor, merg in fiecare zi! Cu picioarele de la purtator sau cu cele patru roti.
Unde mai pui si ca pentru cei din aceasta ultima categorie, un asemenea gest nu cred ca ar face decat sa le intareasca impresia de "stapan pe plantatie", adica aceea ca unii sunt nascuti sa lase in urma cat mai mult gunoi (iniferent de forma lui), iar altii sa stranga de pe urma lor.
Cred cu tarie ca problema nu este legata de timp, de aglomeratie, de graba... ci de cel mai elementar bun simt si de cea mai elementara educatie. Si pana cand nu ne vom creste copiii in respectul pentru sine insusi, pentru ceilalti si pentru natura, lucrurile nu se vor schimba niciodata cu adevarat.
Cat ii priveste pe adultii despre care vorbesc mai sus, si ei ar mai avea o lectie de invatat: ca nici o actiune de genul asta nu are loc fara consecinte, consecinte numite simplu, amenzi.
As vrea sa pot fi mai optimista, dar experienta celor aproape noua ani de Bucuresti ma impiedica... cu atat mai mult, cu cat discutia se aplica nu doar Bucurestiului...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu