5/26/2010

Ultimii gladiatori sau, poate, primii dintr-un lung sir de reusite?

UPDATE - 09.aprilie.2011
Citind recent pe http://www.adevarul.ro/, raspunsul (mai curand reactia) lui Szoby Cseh la adresa comentariilor facute de Mircea Badea si Victor Ciutacu pe marginea presupusei sale colaborari cu Securitatea - http://www.adevarul.ro/actualitate/Szoby-Mircea-Badea-Bruce-Antene_0_451755009.html, nu pot, din pacate, sa nu revin cu aceasta completare...
Nu este prima data cand ma insel, acordand cuiva credit inainte de a-mi face o parere rotunda despre el, in entuziasmul descoperirii ca, iata, cineva mai misca ceva prin romania! Gustul insa este la fel de amar.
Omul care vorbeste cu multa convingere despre echilibru, valori, dragoste si respect reciproc, care isi prezinta metoda de lucru drept un mijloc de educare a ordinii si autoritatii altfel decat prin impunerea vointei celui mai puternic, nu gaseste nimic nepotrivit in a-si exprima fatis dorinta de a-i "gatui" pe cei doi ziaristi, declarand ca posibila oportunitate de a fi inchis cu Mircea Badea intr-o camera, i-ar oferi ocazia sa-l invete el "ce-i aia democratie, ca prea au latrat si au facut!"...
Presupunand chiar faptul ca ar avea dreptate, amenintarile si limbajul huliganic folosit nu fac decat sa-l discrediteze, fiind in totala contradictie cu toate principiile de viata echilibrata si responsabila pe care, cel putin teoretic, sustine ca le-ar practica, atat in ceea ce-l priveste, cat si in educarea copiilor din cadrul "proiectului Gladiatorul".
Concluzionand, nu pot sa nu ma intreb: de fapt, ce anume ii invata Szoby Cseh?! Caci despre valoare si respect de sine n-am gasit nici un indiciu in articolul din "adevarul"...
Regret teribil si-mi asum randurile de mai jos ca pe o lectie personala.
----
De gladiatorii lui Szoby Cseh am auzit prima data la “Romania, te iubesc!”, in cadrul reportajului din octombrie 2008. De cariera sa tumultoasa de cascador auzisem dinainte. Insa proiectul acesta, cel putin inedit daca nu extraordinar pentru Romania, mi-era necunoscut. Omul incerca un pariu riscant: sa ofere o alternativa normala unor copii pentru care viata numai normala nu fusese pana atunci.
Greu, aproape sisific as spune. Atat din punct de vedere financiar, cat mai ales uman, atunci cand te confrunti cu o lipsa aproape totala de sprijin. Nemaipunand la socoteala lupta cu autoritatile locale, care sunt bine intentionate la nivel declarativ, insa greu misca un deget cand vine vorba de-a pune lucrurile in practica!
M-a impresionat faptul ca intr-o Romanie in care lipsa de sanse devine o realitate covarsitoare cu care ne confruntam tot mai mult si noi, cei mai putin lipsiti de noroc, cineva incearca sa ofere acestor copii o alternativa de viata demna si decenta. Cineva incearca – si chiar reuseste! – sa-i tina departe de strada, de violenta, de viata de aurolac prin canalele Bucurestilor, de prostitutie, pe scurt, de delincventa.
A doua oara am auzit de ei in urma cu cateva zile. Prietena mea, Simona, mi-a trimis un mesaj in care imi solicita ajutorul in demersul ei de-a sustine cu ceva efortul celor ce reprezinta "proiectul Gladiatorul". I-am putut simti printre randuri bucuria, entuziasmul si angajamentul fata de ei. Imi plac oamenii care au o cautare a lor si care se implica in ceea ce-i pasioneaza. Imi plac oamenii ce lupta pentru o cauza in care cred, chiar si atunci cand felul in care privesc eu lucrurile difera de al lor. Pe scurt, imi plac oamenii care se angajeaza la modul concret, nu doar vorbesc.
Despre ce este vorba? Ca mai toate proiectele bune din Romania, nici acesta nu este sustinut aproape deloc de autoritatile locale. Se autosustine din reurse proprii si, din ce am inteles, ocazional din sponsorizari. Le-ar prinde bine deci un ajutor financiar. Si exact asta vizeaza mesajul Simonei, pe care il redau in cele ce urmeaza :
“Dragii mei,
Stiu ca mai primiti mesaje de acest gen, dar va rog mult de tot sa sprijiniti aceasta cauza, in care m-am implicat si am pus mult suflet.
Va solicit bunavointa in ajutorarea copiilor de la Asociatia Gladiator inclusi in programul-metoda pentru copii cu handicap psihic si fizic sever ori pentru prevenirea si combaterea agresivitatii, delincventei juvenile si abandonului scolar. Prin exercitii atent alese si avand ca principiu de baza canalizarea energiei de baza si a vointei individului intr-o directie pozitiva, prin tehnici combinate din sporturi si diverse mecanisme psiho-motrice, cei mai multi sunt adusi la un nivel ridicat de independenta fizica.
Impreuna cu colegii din birou am hotarat sa strangem bani pentru a organiza un eveniment cu ocazia Zilei Copilului (evenimentul poate avea loc pana pe 20 iunie) si a le dona restul ramas pentru achizionarea celor strict necesare.
Banii se vor strange pana la data 10.06.2010 in contul meu in RON deschis la BCR:
  • IBAN: RO05RNCB0092004218860001
  • titular: Ioana Simona Popescu
  • explicatii: “DONATIE GLADIATOR”
Daca reusim sa strangem 1500 RON – si cu ajutorul vostru sunt sigura ca reusim - institutia unde lucrez ne mai pune la dispozitie inca 3000 RON, bani extrem de necesari pentru Asociatie.
La sfarsit voi pune la dispozitia tuturor extrasul de cont referitor la perioada in cauza, ca sa nu existe suspiciuni. Va rog sa transmiteti acest mesaj si altor cunoscuti, ca sa reusim sa strangem cel putin cei 1500 RON, daca nu mai mult.
Pentru mai multe informatii, aveti aici site-ul organizatiei:http://www.asociatiagladiator.ro/.
MULTUMESC!”
Mai pe larg, despre cine sunt Gladiatorii, va invit sa cititi ce spune chiar initiatorul acestui program, iar pentru detalii, fotografii si filme accesati site-ul asociatiei ori site-ul personal al lui Szoby Cseh (www.szobycseh.ro) :
„Proiectul meu, GLADIATOR, tinteste mai mult decat integrarea sociala. Integrarea sociala suna ca si cand societatea e ceva si individul e altceva. Scopul meu este sa creez un tip de om care prin comportamentul si calitatile lui sa mearga spre ce este util societatii. Proiectul nu se bazeaza pe frica. Nu foloseste metoda „sa fiti cuminti!", fiindca orice copil, mai ales unul care a crescut fara un sistem de valori si nu stie ce inseamna autoritate, ar face tocmai invers. Asa este instinctul omului.
Prin joaca bazata pe motricitate, pe miscare, zi de zi mai adaugam ceva la educatia lor. Copiii ajung atat de buni si de interesati de lucrurile extraordinare pe care le fac, incat capata o sete de afirmare in sens bun, vor ca totul sa fie in regula in noul mediu in care au intrat si care le apartine. Incep sa inteleaga singuri o ordine care nu le e impusa.
Miscarile de agresivitate, de lupte, dirijate spre un alt scop - artistic, estetic, cinematografic etc - domolesc individul. Violenta lui scade si se transforma in ceva constructiv si util societatii.
Fiecare sport are cateva dominante psihice, de aceea eu merg pe ideea combinarii lor spre echilibru. De exemplu, daca ar face numai box, ar putea sa devina un tip coleric, crud; in schimb in programul GLADIATOR copilul invata sa gaseasca satisfactie nu in faptul ca raneste pe celalalt, ci in faptul ca a reusit o miscare maiastra in timp ce si celalalt s-a perfectionat. Si astfel, lupta devine altceva, devine arta; esenta ei e pastrata, dar componenta agresiva trece pe planul simularii. Jocurile sportive sunt secretul. Doi indivizi care nu se agreeaza sunt pusi sa joace impreuna, in aceeasi echipa, sa castige impreuna. Atunci se studiaza mai atent, isi remarca reciproc calitatile si superioritatea, invata sa se respecte, fiindca sunt in aceeasi echipa.
Copiii invata sa iubeasca. Aici este cheia. Este ceea ce ei cer de la societate si nu primesc nimic; sunt saraci, unii orfani sau din familii destramate; iar din privatiuni se naste ura. Ii invat cum sa armonizeze viata interioara cu ceea ce fac. Cum sa iubeasca ceea ce fac.
Cea mai mare satisfactie o am cu cei mai rai. Lor nu merge sa le impui reguli.
Francezii au fost interesati sa preia metoda mea, fiindca ei au probleme cu emigrantii, acolo dau foc... Nu e de mirare, din moment ce ii tin ca pe animale. Cand nu ai dreptul sa fii niciodata nimic, in clipa aceea totul s-a terminat. Mai ales cand esti tanar si cand nu stii ce ai de pierdut, te intrebi cum adica? Cum vine asta? De ce sa suport? GLADIATOR le da copiilor o valoare si respect de sine."
In final, doresc sa adaug un sigur lucru: ca tare mi-ar placea sa descopar intr-o zi asemenea programe sociale venite direct din partea statului roman!
Iar Gladiatorilor… doar MULTUMESC, BRAVO si mult mult noroc in continuare!!

2 comentarii:

  1. Ruxi, stiu ce inseamna sa te implici concret intr-o actiune.
    Ce vreau sa-ti spun este ca o sustin total pe prietena ta, din propria-mi experienta.
    Am lucrat un an, ca defectolog, fara sa fi avut anterior o pregatire in plus celei de profesoara, intr-o scoala speciala.
    Uite chiar am sa scriu ceva despre rolul increderii in copiii cu care soarta n-a fost blanda.
    Va multumesc amandurora , pentru ca deschideti ochii si mintile altora catre o lume care merita sa primeasca lumina!

    RăspundețiȘtergere
  2. Draga Gina, in momentul de fata, aportul meu este cat se poate de limitat, din pacate... Ea este cea foarte mult implicata si tare imi doresc sa reuseasca ceva bun si frumos cu acest proiect!
    Mi-ar placea sa povestesti mai multe despre experienta ta ca defectolog, deci astept cu nerabdare sa citesc despre asta! :-)
    Iti multumesc mult pentru incurajari si-ti doresc o zi cat mai frumoasa!

    RăspundețiȘtergere